Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Stäng detta meddelande för att godkänna. Läs mer.

OK

Tips för bättre mobilbilder

Många av oss bär med oss en riktigt bra kamera vart vi än går – i mobilen. Möjligheten att fånga fina ögonblicksbilder har blivit mycket större sedan en smartphone hamnat i var mans ficka. Prisbelönta fotografen Niklas Maupoix delar med sig av lite enkla tips på hur du får fina semesterbilder.

Håll dig inte på avstånd!

Våga gå nära när du plåtar. Försök inte få med allt på en och samma bild, det blir plottrigt och ointressant. Detaljbilder är roligare. Zoomfunktionen i mobilen är inte mycket att ha, den ökar inte upplösningen utan den beskär bara bilden. Knepet för att få fina närbilder är i stället att gå riktigt nära det du ska plåta. Undantag: Om du ska ta en porträttbild.

Eftersom mobilkameror har ett inbyggt vidvinkelobjektiv blir det som är i mitten större, vilket kan göra att ansikten blir lite tokiga om man tar närbilder. Då är det bättre att använda zoomen.

Håll inte avstånd
Man behöver inte visa
allt för att bilden ska
förmedla en känsla.

Undvik blixten

Blixt ger ett trist skarpt ljus som inte återger stämning och miljö på rätt sätt. Lösningen som nästan alltid kan användas heter spotmätning och är enkel. När du ska ta bilden klickar du på det i bilden som du vill fokusera på. En liten fyrkant syns då. Och kameran mäter ljus och exponering utifrån det objektet som du klickat på. Det är mycket effektivt om du till exempel vill ta en bild mot en scen i en mörk teatersalong där kameran ställer in sig på att det är en mörk lokal. Personen som uppträder blir överexponerad, men med fokus på den upplysta scenen anpassar sig kameran efter den i stället.


Vid första bilden har spotmätning inte använts.
Kameran har gjort en automatisk inställning
där träden i bakgrunden är skarpa medan
blomman är suddig.

I bild två där jag gjort en spotmätning
och ställt in fokus på blomman är det
den som fått skärpa.

Var stadig på hand

Bilden tas när du släpper upp fingret från avtryckarknappen på skärmen. Inte när du trycker ner. Ett vanligt misstag är att trycka till och släppa upp fingret snabbt som man ofta gör på en vanlig kamera, ofta med följden att hela mobilen skakar till och bilden blir suddig. Ett knep som ger stadig hand är att hålla kameran med båda händer brett isär nästan som om du försökte dra den i två delar.

Några smartphones på marknaden har en funktion som heter HDR och som är bra när ljuset är dåligt. Det innebär att kameran tar tre exponeringar i snabb följd, en mörk, en väldigt ljus och en mittemellan. Därför är det extra viktigt att telefonen stilla när du använder HDR. Med rätt använd HDR blir ljusa bilder inte utfrätta och mörka bilder inte så igenbeckade utan fotot får ofta en bra ljusbalans.

Tvillingarna Otis och Leo är lössläppta i bilen, HDR-funktionen gör att ljuset faller snyggt in genom rutan. Utan HDR hade bilden blivit disig och kontrastlös.

Skriva ut

Om du tänker föra över dina foton till datorn för att greja med dem där eller skriva ut dem så är det mycket bättre att mejla över dem från mobilen än att skicka dem med MMS. I det senare fallet så komprimeras nämligen bilden och kvaliteten blir sämre, det händer inte om du väljer att mejla den i högupplöst versionen.

 

Bildbearbetning

Vill du bearbeta bilderna efteråt i din mobil så finns det en mängd gratisappar att ladda ner med bildredigeringsprogram som är mycket enkla att använda. Prova PS Express, Camera+  eller Photogene. Bra gratisappar med roliga filter att lägga på dina bilder för att förändra dem är till exempel Instagram, Leme leme eller Pixlromatic.


Porträtt i ett svårt ljus på min flickvän Sophia.
Ett filter i appen Hipstamatic har gjort att bilden
ändå funkar och ger en känsla av polaroidfoto.


Ett lite sämre exempel på filter, även det från Hipstamatic, haha! Det finns hur många filter
som helst och alla är inte lika bra … sorry Sophia!

Lycka till med dina semesterbilder!


Senaste filmer
Sponsrade länkar
Besök oss på Facebook
Följ oss på twitter
Annonser
Tipsa en vän