Tjänstevikt - detta ingår

7 maj 2010 av: Conny Stefansson

Cabbyvagnar.........

I begreppet tjänstevikt ingår för husvagn enligt de äldre nationella bestämmelserna som din husvagn omfattas av följande utrustning:


1 st. P11 gasolflaska

Fritidsbatteri 70/75 Ah

Batteriladdare


Från och med 1999 års modell har Cabby utnyttjat EG-direktivet 97/27/EG för att bestämma husvagnens tjänstevikt (vikt i körklart skick). I direktivet ingår följande i tjänstevikten för Cabby husvagn:


1 st. P11 gasolflaska

Fritidsbatteri 75 Ah

Batteriladdare

Full färskvattentank


All eftermonterad fast utrustning som skett genom ägarens försorg som t.ex. AC, cykelställ, markis m.m. ingår inte i tjänstevikten och påverkar då lastförmågan negativt. Om sådan fast utrustning är monterad av annan än tillverkaren kan konsekvensen bli att husvagnen inte får lasta något alls. Om däremot tillverkaren har monterat fast utrustning i husvagnen ingår alltid detta i tjänstevikten. Eftersom det finns minimikrav på minsta lastförmåga har tillverkaren ingen möjlighet att montera för tung utrustning då en viss lastförmåga måste finnas kvar för mat, kläder och husgeråd.


För husvagnar är det dessutom tyvärr vanligt att tjänstevikten ökar med åren på grund av att vagnen helt naturligt drar åt sig smuts och fukt utan att läckage av vatten skett utifrån. Eftersom din vagn har passerat tio år sedan tillverkningen av oss rekommenderar jag dig att kontrollväga vagnen på någon av Vägverkets kontrollplatser vilka oftast är försedda med våg. Då får du den verkliga vikten (bruttovikten) inklusive den last du har med i vagnen och som givetvis är det mest intressanta att jämföra mot vagnens totalvikt.


Nyckelord: tjänstevikt


RE: Tjänstevikt - detta ingår

Ett tips.
Begär vågsedel redan när du köper vagnen
Min nya KABE SMARAGD 08 hade en tjänstevikt på pappret 1270kg
På vågen vägde den 1440kg
Totalvikten var 1410kg,alltså 30kg för tung redan när den var tom
MVH Christer
13 feb 2012
av: Christer Karlsson
Hej! Camping.se/plus har tyvärr stängt. Istället hoppas vi att ni hittar till oss och andra gäster på Facebook och på Instagram. Missa inte heller reseprogrammet Gone Camping. Om du har några frågor om detta kontakta oss gärna på info@scr.se.

Facebook
facebook.com/campingse

Instagram
instagram.com/campingse

Andra forum
Husvagn och Camping - http://www.husvagnochcamping.se/forum/
Husbilsklubben.se