Astånd mellan husvagnar

28 sep 2009 av: Tapani Sundström

Vilka regler gäller egentligen för campingplatserna, avseende avståndet mellan uppställda husvagnar? Eller finns det några överhuvudtaget?
På vissa campingar har man varit mycket noggranna med att kolla uppställningsavståndet och även att vagnens drag står "utåt", medan andra campingar är smått kaotiska.
Jag antar att det är brandmyndigheterna som ställer vissa krav, men tydligen är brandfaran mindre på vissa campingar. Ta t ex campingen i Ullared, där vagnarna står så tätt att det inte end ryms en bil mellan!?
Hur är det egentligen med efterlevnaden och kontrollen bland campingvärdarna - är det intäkterna som styr eller..?RE: Avstånd mellan husvagnar

Hej Tapani.

Regelverket gällande avstånd mellan husvagnar på campingplatser består av en rekommendation från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Enligt denna rekommendation skall avståndet mellan husvagnar vara minst 4 meter så länge som man inte använder sig av isolerade eller andra former av förtält än de vanligaste förekommande.

Campingplatsernas ansvar är att tala om för gästerna vilket regelverk som gäller och det är upp till varje gäst att tillse att husvagnen/-bilen inte står närmare tomtgräns än 2 meter. Om det inte finns några markerade tomter skall husvagnen/-bilen placeras så att man får 4 meter till närmaste annan enhet.

När det gäller avståndet mellan tält är detta 3 meter.

Med hälsning

Håkan Gusteus
Kvalietetschef, SCR
29 sep 2009
av: Håkan Gusteus

RE: Astånd mellan husvagnar

Det går ju an att från scr redovisa regler o rekomendationer o scrcampingar som sätter upp plakat om dessa o att dom följer reglerna. Har sett skyltar just som scr skriver och då kan man ju titta på storleken på platsen, två meter från tomtgräns+husvagnsbredd ca2.5m+tält ca 3m+bil ca2m+ återigen 2m till tomgräns.2+2,5+3+2+2m altså drygt elva meter bred plats o då står bilen kloss an mot tältet, så här skyltar många campingar att man skall ställa upp sig på platsen men platsen är ju oftast INTE 11 meter bred så hur kan campingarna då säga att dom följer regelerna/rekomendationerna?? Nä det går an att skylla på gästerna om det är för trångt men på många SCR campingar så det enda dom bryr sig om är att få in så mycket pengar som möjligt utan att tänka på säkerheten. Läste en intervju med en campingägare på öland där han uttryckte sig att det brinner så sällan så han behövde inte bry sig om säkerheten och skulle man bli tvungen så kunde man ju lika gärna stänga campingen för att det skulle innebära mindre antal platser att följa reglerna.
1 okt 2009
av: Kent Berntsson

RE: Astånd mellan husvagnar

I ditt räkneexempel räcker det med 9 meters bredd på tomten föutsatt att du bara har en husvagn med förtält på tomten. Gästen på nästa tomt skall ju också ställa sin vagn 2 meter från den gemensamma tomtgränsen.

Med hälsning
Håkan Gusteus
2 okt 2009
av: Håkan Gusteus

RE: Astånd mellan husvagnar

Ja det är ju ganska vanligt att man släpar iväg husvagnen utan bilen, kan bli lite tungt i uppförsbackarna. Nej skämt åtsido, mitt räkneexempel är hämtat ifrån skyltar uppsatta på SCR-campingar bla i Borås och där visas det precis hur du skall stå 2m från tomtgräns, husvagn med tält, bil och sedan två meter till tomtgräns igen. alltså minst 11 till tolv meter bred plats. Skulle det inte vara lämpligt att komma på oanonnserat besök för att se om SCR- campingarna verkligen lever upp till sina rekomendationer. Det hette ju att om dom inte levde upp till grunderna i den nya stjärnstatusen så skulle det inte bli några stjärnor alls och en av grunderna var ju faktiskt säkerheten. Det funkar ju på caravan clubs campingar med säkerhetsavstånden så varför skall SCR campingarna vara så mycket sämre?
6 okt 2009
av: Kent Berntsson

RE: Astånd mellan husvagnar

Jag ställer mig alltid till vänster på tomten (alltså bredvid) tomtgränsen och det har aldrig varit problem ,det är ju så dom flesta ställer sig har jag sett .
15 okt 2009
av: Conny Stefansson

RE: Astånd mellan husvagnar

Jag blir också förvirrad på dessa regler. Om jag ställer vagnen utan förtält, så ska det vara 4 meter till nästa vagn, om jag ställer bilen bredvid husvagnen ska det alltså vara 4 meter mellan min bil och nästa husvagn?

Men varför är dessa regler viktiga i dag när vagnarnas gasanordning är betydligt säkrare än de var närregelverket kom till, då det inte var några krav på gasanordningarna och gasexplosioner förekom.

På vissa ställen står det att husvagn & bil ska stå i ett T och husvagnens drag ska vara utåt då den går att dra ivärom något händer. Men i det läget tror jag ingen tänker på att dra iväg vagnen, de flesta tänker mest på sig själva och springer.

En camping i Norge jag var på fick man inte ha förtält och bilarna skulle stå på en parkering vid infarten. Där var det 3 meter mellan vagnarna och faktiskt så var det inte alls så dumt, man slapp brumande bilar och ungarna kunde leka utan att vara rädda att en bil dök upp. Man fick ha markis och det blev som ett litet radhus samhälle där markiserna täckte mellan husvagnarna, minns inte namnet på campingen, det är några år sedan, men det var i södra Norge.
18 okt 2009
av: Göran Eriksson
Hej! Camping.se/plus har tyvärr stängt. Istället hoppas vi att ni hittar till oss och andra gäster på Facebook och på Instagram. Missa inte heller reseprogrammet Gone Camping. Om du har några frågor om detta kontakta oss gärna på info@scr.se.

Facebook
facebook.com/campingse

Instagram
instagram.com/campingse

Andra forum
Husvagn och Camping - http://www.husvagnochcamping.se/forum/
Husbilsklubben.se