Camping.se använder cookies för statistik, marknadsföringsändamål och för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Här kan du läsa mer om hur vi hanterar cookies.

OK
Erbjudande Från

Micke testar: Tips för att få cykeln att hålla länge

Micke Öhrn är ansvarig för Camping Key Europe i Sverige. Med jämna mellanrum testar han olika erbjudanden och berättar om testet här i bloggen. Den här gången är det dags för honom att ta hand om cykeln.

Varje vår tar jag fram och förbereder allt som skall användas för sommarhalvåret och som gör helgerna och semestern till en riktigt skön upplevelse. Det är allt ifrån att ta fram verktyg, till att putsa upp grillen, byta gasol till grillen (tar ju slut när man minst anar), sätta upp solcellslamporna i uterummet samt allt annat pyssel som skall göras efter vinterdvala. Men glömde jag inget nu?

Jo cyklarna… En del av semestern är att varje morgon ta cykeln och köpa tidning och frukostfrallorna till morgonkaffet. Finns inget skönare än att dricka kaffe på bänken utanför stugan och bara glömma tid och rum. Men för det behövs ju min cykel och att den fungerar.

Jag har en trotjänare jag köpt för många år sedan som sen bara går och går, men en anledning till det kanske är att jag servar den då och då också. Precis som andra fordon behöver även cykeln en översyn då och då. För mig är det superviktigt att cykeln mår bra, oavsett typ och ålder, för den tillför ett väldigt speciellt värde på min semester.

Ta hand om din cykel  - det lönar sig

På semestern har många med sig cykeln och då vill man ju att den skall fungera. Cykeln skall ofta färdas många mil bak på ett fordon eller på taket och utsätts för väder och vind, även om man inte cyklar på den.

Om man inte skött sin cykel ordentligt så kan en cykelservice bli, precis som med bilar, en oväntad investering. Men genom att serva den med jämna mellanrum så är det en kompis som är med många år framåt.

Cykelservice med Bike Nation

Inte bara cykelservice

Jag har ofta tänkt på att det inte bara service man får för pengen, när man går till sin cykelmek. Man får också ofta fantastiskt mycket tips på allt ifrån hur man skall ställa in höjd på sadel, så att man trampar behagligast, till vinkel på styre, till hur man enkelt själv kan fixa en punktering. Ofta får man också bra och smarta tillbehörstips som man kanske inte tänkt på. Sen blir det ofta lite gött tjöt om vad som händer och hänt också. Jag upplever att cykelmekar ofta är lite navet i cykelbutiken.

Att sedan Bike Nation som ny partner erbjuder 30% på cykelservice till Camping Key Europe innehavare, gör ju faktiskt beslutet att ge cykeln en översyn så mycket lättare att ta.

Vad bör man tänka på för att få cykeln att hålla länge?

För att kunna ge er lite tips om vad en enkel översyn av en standardcykel innebär så ringde jag min personliga mekfavorit Mikael Lundin. Mikael jobbar på Bike Nation som ligger i Team Sportia butiken på Överby Center i Trollhättan. För er i närheten så rekommenderar jag verkligen ett besök, oerhört kunniga och goa personer som man lätt pratar bort en stund med. Jag ställde lite frågor till honom runt just service på cykel inför semestersäsongen.

Mickes blogg - cykeltvätt

Inför säsongen och man har en cykel typ standard, vad behöver man se över?
Börja med däcken, ser man några sprickor? Om så är fallet så bör man byta däck.. Annars pumpar man till rekommenderat däcktryck, står alltid på sidan av däcket. Rätt tryck tex på en El-cykel kan förlänga räckvidden med ca 20%. Titta på drivlinan, hänger kedjan? Är den brun? I så fall skall den spänna upp och smörjas, då med en spray/olja som inte drar åt sig massa smuts! Känn på hjulmuttrar så dom är åtdragna, känn även på de skruvar som håller styre på plats. Ringklocka samt reflexer skall också finnas på cykeln.

Hur ofta bör man göra detta?
Om man gör en tvätt/översyn 1 gång i månaden så förlänger man livslängden på sin cykel avsevärt och det tar bara ca 10-15 minuter att göra!

Vad kostar en service? Finns olika steg?
En service kostar från 400 kr upp till 1000 kr beroende vad som skall göras, en punktering kostar ca 150-200 kr.

Många vill ju tvätta av cykeln, är det något speciell man skall tänka på?
Vid tvätt används en vanlig trädgårdsslang, det finns även speciella högtryckstvättar för cykel, en hink och svamp/borste behövs också. Använd ett tvättmedel avsett för cykel!

Viktigt att smörja alla rörliga delar efter tvätt!

Många cyklar ju turer på semestern och då kan ju saker hända, tex punktering. Kan man förebygga detta på något sätt, och kan man enkelt åtgärda själv? Behöver man ha med sig något extra på cykeln för detta?
För att förebygga punktering bör däcken vara fräscha, inga sprickor eller slitna slitbanor, det ökar risken för punktering! Finns även speciella vätskor man kan fylla sina slangar med som vid eventuell punktering tätar slangen. Om man nu ändå får punktering är det väldigt bra att ha med en extra slang, 2-3 däckjärn samt en liten pump.

Ja nu har ni fått lite tips & råd för cykeln. Själv längtar jag tills jag kan ta fram min kompis ur förrådet, ge den lite vård och sedan se fram emot sommarens kaffestund på bänken utanför stugan, med tidning och fralla…

Annonser
Tipsa en vän