Camping.se använder cookies för statistik, marknadsföringsändamål och för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Här kan du läsa mer om hur vi hanterar cookies.

OK
Erbjudande Från

När högsommarvädret bryts, vaknar insjöns krokodiler till liv. Läge för gäddjakt!

Även om de flesta helst vill ha en semester med stilla varma sommardagar, så ser sommaren inte alltid ut så. Perfekt att det då går att ha ett bra fiske bara genom att fokusera på insjöns krokodil, gäddan.

Det går att ta gädda också stilla, varma dagar men det går bättre när det är lita lägre temperaturer och framför allt när det blåser. Gäddan gillar vind och det är stor skillnad på att fiska av en vasskant när vinden ligger på, jämfört med när där var lä bara någon timma innan. Helst skall det också vara gråmulet.

Expresspinn

Bland de bästa sommargäddfiskena kan man ha i grunda vegetationsrika sjöar av typen Hornborgasjön. Här går det att ha makalös sommaraction med drag som fiskar snabbt, syns bra och låter mycket, ovanför växtligheten. Spinnare är perfekt och när gäddan är på G går det nästan inte att fiska dem för snabbt.

Extra hugglockelse kan fås med spinn i zick-zack. Spöet förs från sida till sida, samtidigt som spinnaren fiskas in strax under ytan. Sidledsrörelserna gör att spinnaren ömsom saktar ned, ömsom skjuter fart. Helst skall spinnaren ligga precis under ytan, utan att den bryts och så snabbt att det skapas en liten våg framför betet. Huggen då är så explosiva att fisken ofta skjuter en bra bit upp ur vattnet.

Spinnstopp

När snabbspinn inte fungerar, ett lågtryck kan ha sänkt vattentemperaturen snabbt flera grader och fått fisken mindre intresserad av att klippa på expressbyten, kan en spinnare fiskad med vevstopp vara rätt. Kasta ut och låt draget sjunka till botten. Veva in med kortare och längre pauser, som får spinnaren att falla i vattnet och starta inspinningen igen efter någon sekund eller två med en knyck för att få igång spinnarskeden. Tekniken fungerar perfekt längs ett vassbälte eller en natekant på några meters djup.

Kommer huggen först efter lite inspinning och sällan i början, beror det antagligen på att fisken står några meter upp från botten. Starta då inspinningen snabbare och håll spinnaren högre i vattnet med rätt variation mellan vevtag och pauser. Gäddor har normalt uppmärksamhet och jaktinstinkt intrimmad på beten i nivå med eller över dem.

Utrustning

För gäddspinn behöver spöet ryggrad för att kunna kroka fisken. Ett spö kring 8 – 9 fot, ca 2,5 meter, är perfekt. Rullen kan vara både haspel och spinn och linan kring 0,30 mm om den är av nylon och något tunnare om den är en spunnen superlina. Tafs är självklart om man inte vill förlora drag eller lämna krokar i gäddor som biter av linan.

Spinnarna kompletteras av wobbler som Rapala Super Shad rap, klassiska ABU Hi-Lo som går att justera djupgåendet på och en annan klassiker - Nils Master 16 eller 18 cm. Gröna färger gärna med inslag av orange eller rött fungerar ofta bra.

Mer information

Vill du se fiskefilm och få ännu fler fisketips, besök Fiskejournalen.se!

Annonser
Tipsa en vän