Camping.se använder cookies för statistik, marknadsföringsändamål och för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Här kan du läsa mer om hur vi hanterar cookies.

OK
Surf's up på Sveriges campingplatser
Erbjudande Från

Surfsverige, större, närmare och enklare än du tror

Havet ligger öppet så långt ögat når. Vindriktningen är perfekt och vågorna samlar sig snabbt, för att brytas med fräsande skum. Kärleken och passionen för surfing lockar entusiasterna till Apelviken i Varberg. Ett av Sveriges många surfparadis.

Det blåser 13 sekundmeter och sanden i Apelviken piskar ögonen med nålfina stick. Molnen skockar sig på himlen och solen lyckas bara med möda riva upp en remsa av blått.

Men det är långt ifrån det vackra vädret som får surfarna att vallfärda till viken på Västkusten. Istället lovprisar de den perfekta vinden, från land, och de brusande vågorna i havet. Eventuellt solsken skulle bara vara ett plus.

– Apelviken tilltalar nog de lite mer erfarna surfarna, i alla fall en dag som denna, konstaterar Patrik Johansson från Surfers Paradise i Varberg, som faktisikt är en av världens största butiker för surfing.

Patrik Johansson ska börja jobba klockan tolv, men har ändå dragit på sig våtdräkten. Dagens väderleksförhållanden får inte missas och han vecklar ut sin kite på stranden. Seglet flaxar hjälplöst som en färggrann fågel i sanden, innan
Patrik kopplar draken till hängselet runt midjan och låter den stiga mot himlen.
– Jag vinklar seglet och ändrar luftmotståndet med bommen jag har i händerna, ungefär som ett cykelstyre, förklarar han.

Patrik Johansson far som en projektil genom vattnet för att, rätt som det är, låta brädan lätta från vågskummet och flyga i en båge genom luften. Lika elegant landar han i böljorna igen. Det ser ut som en rolig lek i vinden.–Men det är väldigt mycket säkerhet runt kitesurfing, och jag råder den som vill lära sig att först gå en ordentlig kurs, understryker han.

I Apelviken samsas vind- och kitesurfarna om utrymmet i den hästskoformade viken. Gula, röda och gröna segel rusar fram över vattenytan eller svävar som glada parenteser mot den grå himlen.

Kite- och windsurfing

Dagens hårda vind gör att det emellanåt går riktigt fort och det gäller att vara noga med säkerhetsavstånden. Som nybörjare kan det vara bra att välja en lugnare strand med inte lika mycket vågor, då är det enklare att lära sig. Men det bästa är att ta kontakt med en lokal butik eller klubb för att få anvisningar, tycker Patrik Johansson.

Apelviken

Passion för vindsurfing

Ibland kan däremot det svåraste vara att baxa utrustningen till vattenbrynet. Gabriella Björk från Kungsbacka kämpar i blåsten för att få med sig sin vindsurfingbräda över dyningarna. Hon skrattar obekymrat när seglet hotar att slita sig ur hennes grepp. –Vindsurfing är min stora passion, och den här stranden är helt suverän. Vindförhållandena är jättefina och vågorna perfekta. Det kan inte bli bättre.

Bra svenska platser enligt Patrik ”Putte” Johansson, Surfers Paradise i Varberg. 

Apelviken i Varberg
Sveriges vindsurfingstrand nummer ett.

Rågelund i Åsa
Kite och vindsurfingstrand söder om Kungsbacka.

Träslövsläge i Varberg
Populär strand för vindsurfing och kiting söder om Apelviken.

Torkelstorp i Kungsbacka
Stort plattvattenställe – hit vallfärdar Sveriges Speedelit.

Ringenäs i Halmstad
Stor sandstrand i närheten av Tylösand.

Habo Ljung i Lomma
Kite- och vindsurfingsstrand med stora ytor.

Klagshamn i Malmö
Plattvattenställe.

Abbekås på Österlen
Ett av otaliga ställen på Österlen i Skåne. Bra för såväl vindsurfing som kitesurfing.

Torhamn i Karlskrona
Långt ut i Blekinge skärgård har Karlskronaborna hittat fri vind och stora ytor – perfekt för vindsurfing och kitesurfing.  

Haga Park på Öland
Stor vindsurfingstrand söder om brofästet. Här är det full action hela sommaren.
Haga Park är via känt för sin starka sjöbris. 

Torö i Stockholm
Vågställe utanför Stockholm.

10 tips på boende från surfcommunityn Surfzone

Annonser
Tipsa en vän