Grön ärtsoppa med knaperstekt bacon
Grön ärtsoppa med knaperstekt bacon
Recept: Martin Örnroth
Ingredienser (4 pers.)
2 schalottenlökar, finhackade
1 klyfta vitlök, finhackad
1 msk smör
1 dl vitt vin
1 liter kokhet kycklingbuljong (vatten + 4 msk konc. kycklingfond)
600 g gröna ärter, frysta
salt och nymalen svartpeppar
Till servering:
1 burk creme fraiche
1 paket bacon, strimlad, knaperstekt
1/2 kruka mynta, bladen, strimlade
Gör så här:
Koka upp en kastrull med vatten och tillsätt kycklingfonden. Dra ner värmen så att den bara sjuder. Fräs löksorterna försiktigt i smöret i en kastrull, så att de mjuknar men inte tar färg. Tillsätt vinet och låt koka in. Häll på hälften av buljongen och häll i ärterna. Låt koka upp, och stavmixa sedan till en slät puré. Späd med resten av buljongen till bra konsistens. Hetta upp igen och smaka av med salt och svartpeppar. Servera soppan i djup tallrik eller skål. Tillsätt en klick crème fraiche och strö över lite stekta baconkuber.