Blinier – ryska plättar
Blinier – ryska plättar
Recept: Martin Örnroth
Ingredienser (4 pers).
3 dl mjölk
1 paket jäst, (50 g)
2 dl bovetemjöl
1 dl vetemjöl
2 ägg
1 krm salt
50 gram smör
Till servering:
Röd och svart kaviar
crème fraiche
röd lök
citron
Gör så här:
Börjar med att värma mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke, häll över mjölken och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt sedan båda mjölsorterna och vispa till en jämn smet. Dela äggen i gula och vita och vispa ner gulorna och salt. Låt smeten stå framme och jäsa under bakduk i 45 minuter.
Smält smöret och låt det svalna. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda ner smör och vitor i den jästa smeten.
Grädda i blinipanna på medelvärme. Vänd efter någon minut och grädda också andra sidan. Servera direkt med kaviar, en klick crème fraiche, hackad lök och citron.