Whiskeyflamberade pilgrimsmusslor med champagnevinegrette
Recept: Martin Örnroth
Ingredienser för 4 personer:
1 påse Machesallad
12 pilgrimsmusslor
smör
salt peppar
2 påsar pinjenötter
1-2 tsk champagne vinäger
1 msk hasselnötsolja
½ dl rapsolja
½ dl matolja
2 schalottenlökar
1 msk socker
Whiskey till flambering
Gör så här:
Ta fram pilgrimsmusslorna i god tid så att de inte är iskalla när de ska stekas/ grillas.
Börja med att göra i ordning champagnevinegretten. Denna kan med fördel göras hemma och sedan förvaras i kylskåpet i husvagnen/husbilen.
Skala och dela den grovt. Häll i den i matberedaren tillsammans med pinjenötter, vinäger och olja. Mixa kort tills du får en slät pasta. Smaka av med salt och socker.
Ställ fram tallrikarna och garnera med sallad så att det är klart att servera.
När grillen är het är det dags att lägga på musslorna. Stek i smör ca 1 - 1 ½ minut på varje sida. Det där dags att vända ner de fått en vacker gyllenbrun färg. Krydda med salt och peppar.
Sedan är det dags att hälla på några matskedar whiskey som du tänder på för att bli av med alkoholen. Kvar blir dock den goda whiskeysmaken.
Lägg upp på salladsbädden och klicka över champagnevinegretten.