Höstgryta med äpplemust
Höstgryta med äpplemust
Recept: Martin Örnroth
Ingredienser (4 pers.)
600 g tärnad fläskkarré
1 msk smör
1 msk olja
3 msk tomatpuré
10 steklökar
4 skivade vitlöksklyftor
1 tärnad morot
150 g tärnad rotselleri
1 tsk salt
3 dl äppelmust
1 köttbuljongtärning
2 grovt tärnade äpplen
Potatismos:
6-8 potatisar
1 krm salt
1 msk smör
1 dl mjölk
Gör så här:
Bryn köttet i omgångar i en mix av smör och olja i en het gryta. När det är klart, lägg tillbaka allt kött i grytan och tillsätt tomatpuré, lök, vitlök, morot, rotselleri och salt. Stek ytterligare 2 minuter under omrörning. Tärna två äpplen. Det ena får koka med från början medan det andra tillsätts 5 min innan allt är klart. Häll i must och tillsätt en buljongtärning (alt 1,5 msk konc fond). Sätt på locket och låt puttra på låg värme i 45-60 min och servera med potatismos.