Karljohanssvamprisotto
Recept:
Martin Örnroth
Ingredienser för 4 personer:
50 gr torkad Karljohanssvamp
5 dl varmt vatten
5 dl hönsbuljong
2 dl vitt vin (gärna Malvasia)
5 schalottenlökar
3 msk olivolja
3 dl risottoris
1 dl finstrimlad persilja
2 dl riven parmesan
Gör så här:
Lägg svampen i en skål, häll på vattnet och låt stå i 30 min tills svampen blivit mjuk. Ta upp svampen (behåll vätskan) och skär den i mindre delar. (Spara några fina till garneringen som steks i lite olivolja och sedan får rinna av på hushållspapper).
Blanda svampvätskan med buljongen och vinet. Koka upp och håll varmt.
Skala och hacka löken. Fräs lök och svamp i oljan i en gryta under omröring utan att de tar färg. Tillsätt riset och låt fräsa med under ca 1 minut under omröring.
Häll på hälften av buljongen och koka riset på svag värme. Rör om då och då.