Grillat lammrack med papas arrogadas och ”mojosås”
Ingredienser för 4 pers.
Helt lammrack ca 800 gram
Olja
Rosmarin
Timjan
Vitlök
10-12 småpotatisar (gamla)
1,5 dl grovsalt
1 dl Crème Fraiche
0,5 dl hot chilisås
Peppar
Salt
Gör så här:
Köttet
Ta fram köttet i god tid så att det är rumstempererat. Gnid in med olja, vitlök, timjan, rosmarin, salt och peppar. För att undvika svarta benpipor kan du linda in ändarna med folie innan du lägger köttet på grillen.
Grilla ca 7-8 min per sida. Använd gärna termometer för att få köttet så som du önskar. Vill du ha en rosa kärna ska du sikta på 62-64 grader.
När det är klart, ta av och låt vila 5-10 minuter innan du skär upp och serverar.
Mojosås
Detta är inte en riktig mojosås utan en variant som jag skapat som en suverän grillsås. Tag 1 dl Crème Fraiche, 0,5 dl hot chilisås, salt, peppar och pressa 1 stor vitlök. Rör om och låt stå 30 min innan servering.
Papas arrogadas
För detta används ”gammal” potatis, alltså inte färskpotatis då dess skal är allt för tunt. Välj ut och tvätta 3-4 små potatisar per person. Koka upp vatten i kastrull och lägg i potatisarna. Häll på en näve grovsalt och låt koka i ca 15 minuter. Häll därefter av nästan allt kokvatten. Behåll några millimeter vatten på botten av kastrullen och sätt tillbaka den på plattan. Låt det sista vattnet ånga bort, samtidigt som du skakar om potatisen, så att saltet fastnar och bildar en fin vit hinna.