Timjansmarinerad fläskfilé med grillade grönsaker och hemlagad aioli
Timjansmarinerad fläskfilé med grillade grönsaker och hemlagad aioli
Recept: Martin Örnroth
Ingredienser (4 pers.)
1 fläskfilé 700 gr
2,5 msk soja
2,5 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
1 msk färsk timjan
smör och olja
1 rödlök
2 röda paprikor
2 zucchini
olivolja
timjan
salt
svartpeppar
balsamvinäger
Gör så här:
Putsa fläskfilén och dela den i två delar. Blanda ihop soja, olivolja, pressad vitlök och timjan. Lägg köttet i plastpåse för marinering i 1-2 tim i rumstemperatur.
Slå på ugnen/grillen så att den håller 200 grader.
Skiva grönsakerna och lägg ut på ugnsplåt, tillsätt i salt, peppar, timjan och avsluta med att ringla över olivolja. Rosta grönsakerna i ca 30 min.
När du skickat in grönsakerna i ugnen är det dags att ta upp fläskfilén ur marinaden, torka av och lägg sedan på grillen i ca 20 min eller tills att kärntemperaturen är 68 grader. Svep in den i folie och låt den vila tills grönsakerna är klara. Skär därefter upp köttet i centimetertjocka skivor
Droppa gärna över lite balsamvinäger på grönsakerna när du serverar.
Aioli
6 vitlöksklyftor
2 äggulor
2 dl jungfrulig olivolja
2 krm salt
2 krm pressad citron
Gör så här:
När kött och grönsaker är i ugnen är det dags för aiolin. Skala vitlökarna och mosa dem i en mortel. Blanda ner äggulorna och rör om till en slät massa. Strila försiktigt ner oljan, hela tiden under omrörning. Ta bara i så mycket att du ser att oljan blandas med resten. Smaksätt med salt och citron.