Camping.se använder cookies för statistik, marknadsföringsändamål och för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Här kan du läsa mer om hur vi hanterar cookies.

OK
Foto: Jonas Kullmann
Erbjudande Från

Åre - en plats att utforska året om

Mixen på människorna och kontrasten mellan puls och paus är det som gör Åre så härligt. Här kan du cykla nerför fjället på downhill-leder i världsklass och plocka hjortron på samma dag. En plats med äventyr för alla sinnen - året runt.

De branta smala stigarna som leder till Åreskutans topp trampades upp redan på 1800-talet då luftgäster och blomsterherrar kom till Åre för att rekreera sig, andas den friska fjälluften och botanisera bland växterna. Och trots att det fortfarande är naturen som lockar många hit idag har de flesta utvecklat nya sätt att avnjuta den på - iförda löparskor, på hjul som friktionsfritt rullar rullar över sten och rötter, ljudlöst paddlande på lugnt vatten eller med skärm och linor som hindrar från fritt fall.

Åre är inte så stort och det är nära till det mesta

Om du använder torget med den 1000 år gamla kyrkan som utgångspunkt hittar du snabbt cyklar att hyra, guideföretag som erbjuder vandringsturer eller forsfärder. Här finns också trendiga butiker med det senaste modet och andra mer traditionella hantverk. Det är inte långt till liftsystemet och ska du vandra eller cykla tar du dig enkelt upp på fjället från torget med Kabinbanan, VM6:an eller Bergbanan. På eftermiddagarna bjuder uteserveringarna på skönt häng och sommarens något lugnare version av after ski.

På hösten blir luften hög och klarare och fjället exploderar i röda och gula toner. Hösten i Åre liknar de djupa andetag man tar efter ett tungt träningspass, andetaget som fyller lungorna med nytt, friskt syre. Det finns cykelstigar att utforska, fjäll att bestigaoch skatter i form av bär och svamp att plocka. Att belöna sig själv med spa efter en aktiv dag blir mer än efterlängtad när temperaturerna kryper ner och det blir kyligare.

Vinter och skidåkning

Så snart den första snön faller på Åreskutan sicklar de passionerade skidentuiasterna sommarvallan av laggen och lägger de första svängarna i purfärskt puder på högzon. Vanligtvis i oktober. I Åre finns alpin skidåkning med ett system med över hundra backar, men också mycket mer. Välpreparerade längd- och turspår hittar du i Björnen, Duved och högt belägna Ullådalen där spåren till största den går över i kalfjäll. I Ullådalen finns också den mysiga Lillåstugan som inbjuder till ett välförkänt våffelstopp på väg hem från skidturen. Under vintern fryser Ristafallet och blir perfekt för isklättring. På Åresjön startar skoterleder via vilka man kan ta sig ut till mil efter mil av öppna landskap, snäklädda skogar och fjäll.

Vare sig man älska vinterns skidvägar, den skira våren eller att stilla flugfiska under sommarens ljusa nätter är det svårt att inte falla för Åre. Ett livsnjuteri delas av bofasta och besökare och det finns ingen risk att äventyren sinar.

Guide till Åre - året runt

Aktiv sommar

Fullt ös i Åre Bike Park
I Åre Bike Park cyklar du downhill från början av juni till slutet av september. Här finns busenkla leder för nybörjaren och trixiga, tekniska utmaningar för de vana cyklisterna. Cyklar och skyddsutrustning finns att hyra i byn, liftkortet köper du hos SkiStar.

Vandra 1420 M Ö H
Snöra på dig vandringskängorna och ta dig upp på Åreskutans topp. Väl uppe finns gott fika på STF Toppstugan och på bara sju minuter tar du dig sen ned med kabinbanan. Ledbeskrivning finns på turistbyrån. Vandra kan du göra från vår till sen höst.

 

Lugn höst

Gastronomi på hög höjd
I Åre finns restauranger i världsklass där lokala råvaror blandas med influenser från världens mest avlägsna hörn. På White Guids lista hittar du bl a Buustamons Fjällgård, Ölbaren, Dahlbom på Torget, Fäviken Magasinet och Villa Tottebo.

Spa med vy
Hösten är den bästa tiden för lite extra lyx. Skäm bort dig själv med spa, en skön behandling och fjällutsikten på Copperhill Mountain Lodge. Njutning för hela familjen finns på Holiday Club som har både spa, relaxavdelning och äventyrsbad.

Vit vinter

Skidor, skidor, skidor
Åres position som skidmetropol är obestridlig och världskänd. Skidsäsongen är som bäst från jul till slutet av april. Skidor hittar du hos någon av de många uthyrarna och liftkort köper du hos SkiStar. Glöm inte hjälmen!

På bärande snöskor

När liftarna har stängt och mörkret lägger sig är snöskor ett fantastiskt sätt att ta sig fram på. Upplevelsen går i din egen takt och du tar dig enkelt ut i djup snö utan att sjunka. Boka en kvällstur där du går med pannlampa och stjärnorna som enda ledljus. 


Flödande vår

Pimpla en solig vårvinterdag
Köp ett fiskekort och packa ryggsäcken med fika och något varmt att sitta på. Öring och röding finns i nästan alla vatten men att rekommendera är Greningen eller lättillgängliga Åresjön.

Tännforsens dån
Två mil nordväst om Åre hittar du Sveriges största vattenfall Tännforsen som är omgivet av en säregen flora och fauna. Gör ett besök under maj-juni då vattenmassorna som är störst dundrar nedför fallet. Här finns även restaurang och butik.

Fakta om Åre

Åre - Kort och gott

Invånare Åre: cirka 1300
Åreskutans topp: 1420 m ö h
Maximal fallhöjd: 890m
Vandringsleder: 20 leder från 1,2km till 24 km - totalt cirka 100 km
Cykelleder: 30 leder, ca 40 km utförsåkning
Liftar: 47
Längsta nedfart: 6,5 km
Preparerade längdspår: 92 km av vilka 17,5 är eldjusbelysta
Barer & nattklubbar: cirka 15
Restauranger: cirka 50

Annonser
Tipsa en vän