Camping.se använder cookies för statistik, marknadsföringsändamål och för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Här kan du läsa mer om hur vi hanterar cookies.

OK
Erbjudande Från

Sveriges trädgård

I Blekinge är allt inom räckhåll. Här finns skärgård, lummiga lövskogar, levande odlingslandskap och ett av landets bästa laxfiskevatten – på bara någon timmes avstånd.

Text: Jenny Damberg, foto: Visit Karlskrona/Andreas Blomlöf

Blekinge är vårt näst minsta landskap. Det är inte långt någonstans, men det finns något att upptäcka nästan överallt. Kanske bidrar den lite undanskymda platsen, i nedre högra hörnet på Sverigekartan, till känslan av upptäckarglädje. Det är inte trångt här, inte ens under högsommaren. Med något undantag. Utanför Glassiären i centrala Karlskrona sträcker sig kön i regel timslång från öppning i april till stängning tidig höst.

Innanför de stora glasfönstren bakas och rullas färska rån. De fylls med ett urval av ”smaker” ur den vidsträckta glassdisken. En smak motsvarar en stor strut. Tre är en överdådig upplevelse. Glassiären har funnits i över 40 år. En nyare bekantskap, med starkt kvalitetsfokus, är Café Gelato som ligger ett stenkast bort och där kön är mer hanterbar.

I Karlskrona får man inte heller missa den lokala delikatessen rågskorpa, en form av mjölkfralla som namnet till trots bakas på vetemjöl. Försök hitta dem orostade, exempelvis på Systrarna Lindqvists café och surdegsbageri, och rosta hemma. De är bäst när smöret smälter. Karlskrona anlades 1680 som en svensk marinbas. 30 år senare var det rikets tredje största stad. Den militära närvaron präglade länge staden. I oktober 1981 gick den sovjetiska U137 på grund i ett militärt skyddsområde utanför Karlskrona, och in på 1990-talet var delar av skärgården stängd för utländska besökare.

Den marina historien är väl dokumenterad och gestaltad på statliga Marinmuseum som är inrymt i historisk miljö på ön Stumholmen. I dag är Blekinge skärgård inte längre stängd, utan välkomnande. Det är Sveriges sydligaste i sitt slag och bara utanför Karlskrona finns 1 650 små kobbar, skär och ett antal större öar.

Vandra i BlekingeFoto: Visit Blekinge/Linda Åkerberg

Aspö utanför Karlskrona kan upptäckas med bil, men ännu hellre till fots eller med cykel. Cykeluthyrning finns på ön. Vid vattenbrynet kan doften av ”kåve” (sjögräs som ligger och jäser) bitvis vara stark. 1700-talsfortet Kastellet är en given destination, beläget nära hamnen i Löka nabben. De metertjocka stenväggar som skulle skydda soldater och kronan från främmande makt kyler året om. På bottenplan finns en mindre militärhistorisk utställning och en restaurang, och från den restaurerade borgvallen är utsikten vidsträckt.

Till vänster om parkeringen finns en stor svart järngrind. Den leder till en hage som rymmer en mindre sandstrand, som annars bara lokalbefolkningen brukar hitta till.

Blomsterprakt och vilsamma skogsbad

Blekinges större orter och städer ligger som ett pärlband utmed kusten. Ronneby, en halvtimme västerut på E22:an från Karlskrona, är en kulturtät stad. Konsthallen i Kockums före detta emaljfabrik har ambitiösa utställningar och generöst barnprogram. För barn och deras vuxna rekommenderas även Ronneby brunnsbad, ett fräscht, väl uppvärmt och väl tilltaget utomhusbad i anslutning till Ronneby brunn.

Blekinge kallas ofta Sveriges trädgård. Det är ett epitet med bäring inte bara på den rika växtligheten, utan på det faktum att landskapet överlag framstår som småskaligt och omsorgsfullt skött. Ronneby brunnspark, som utnämnts till Europas fjärde vackraste parkmiljö, är ett absolut måste i sammanhanget. Här finns de lövträd, främst bok, där murgröna slingrar sig runt stammarna som är så typiska för kustremsan i Blekinge, men också en sinnesstimulerande doftträdgård, en estetiskt genomarbetad japansk trädgård och Café Mandeltårtan, för kraftsamling efter promenad.

Kollage från BlekingeFoto fr. vänster: Mikael Johansson, Johnér/Philip Liljeberg

Karlshamn anlades liksom Karlskrona under stormaktstiden. I det danska fälttåget 1709-1710 försökte danskarna återta Blekinge, och nådde Karlshamn innan svenska förstärkningar anlände och tvingade dem tillbaka över Öresund.

I dag är staden liten och lättpromenerad. Det historiska Kulturkvarteret rymmer bland annat Sveriges enda punschmuseum. Här delges besökaren hur den för svenska dryckesvanor så tongivande Karlshamnspunschen tillverkades på 1800-talet.

Ett nyare tillskott i staden är Kallbadhuset, uppfört 2015. De smala benen och den upphöjda bryggan, som sträcker sig tre meter över vattenytan, är tänkt att föra tankarna till ett flygande tefat som tronar över vattnet. Öppet året om.

Ytterligare en nyare upplevelse, kanske allra bäst i sällskap med barn, är det naturvetenskapliga aktivitetscentrumet Kreativum. I Mörrum finns ett av landets absolut bästa laxfiskevatten. Mörrumsån rinner genom sjön Åsnen väster om Tingsryd och vidare ner mot Mörrum. Den storvuxna laxen och fina havsöringen lockar sportfiskare från hela världen.

Eriksberg är en stor anläggning med aktiviteter från skogslek och grillhydda till fine diningrestaurang och jakt. Visenter och hjortar strövar fritt inom ett 925 hektar (eller 20 000 fotbollsplaner) stort område. Hägnet kan besökas genom safaritur i egen bil, eller med guide.

– Det finns god chans att se djuren, framför allt i öppen terräng. Men det gäller att köra sakta och vara uppmärksam, eftersom det finns många träd och stenar som djuren kan gömma sig bakom, säger Åsa Olsson, anställd vid Eriksberg.

Den som vill komma ännu närmare naturen kan ta ett skogsbad med guide inne i viltparken.

– Man går en bit, men stannar sedan upp och insuper alla intryck, ljud och dofter för att koppla av och komma bort från måsten. Gärna där det finns enar, eftersom de utsöndrar fytoncider, ett aromämne som enligt forskning påverkar immunförsvaret positivt, säger Åsa Olsson.

Listerlandet - Småskaligt och familjärt

Fortsätter vi västerut kommer vi snart till Listerlandet, som sträcker sig från Sölvesborg och vidare mot Skåne. Här finns flera välbevarade fiskeläger. I Hällevik har en lång rad kåsar (en ränna mellan två parallella stenvallar för båtförtöjning) bevarats utmed stranden. Här finns, förutom kritvita sandstränder, också fiskindustri, rökeri och fiskemuseum. Nogersund och Hörvik är fortsatt aktiva fiskehamnar, med goda möjligheter att få smaka på fångst i förädlad form.

Kollage från BlekingeFoto fr. vänster: Äggabonden, Visit Blekinge/Micke Olsson, Björketorps Gård

Den som vill äta närproducerat och småskaligt har många valmöjligheter här. Askunga Dovvilt norr om Karlskrona och Äggaboden utanför Ronneby är två givna stopp med kafé/restaurang och stort gårdsbutiksortiment.

Efterrätten intas med fördel på Björketorps gård i Johannishus. Här tillverkar Per Brunberg ekologisk glass av mjölk från de egna korna. Honung kommer från gården och ägg från grannen. Färsk mjölk säljs från en mjölkautomat i gårdsbutiken. Nästa steg är att sätta igång tillverkning av mozzarella och halloumi, berättar Per Brunberg.

Ett annat slags bondgårdsliv lever familjen Alm. På Barnens gård utanför Karlskrona har de getter, får, kaniner, minigrisar och höns. Men också vattenrutschkanor och ett lekland. Åsa och Axel Alm köpte anläggningen 2010 och har sedan dess gjort vissa mindre tillskott.

Dottern Linnea har blivit känd för en vidare krets tack vare SVT-programmet Linneas sommarland, som handlar om en flicka som har ett ”eget” sommarland. Den är filmad av My Sandström, vars föräldrar startade Barnens gård när hon själv var liten.

Campingplatser i Blekinge

Sortera:
Kartvy
Annonser