Camping.se använder cookies för statistik, marknadsföringsändamål och för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Här kan du läsa mer om hur vi hanterar cookies.

OK
Erbjudande Från

BLÅ HIMMEL ÖVER ÖSTERLEN

Ingen annanstans är himlen lika stor som på Österlen. Följ med till Sveriges Provence – till böljande fält, kritvita sandstränder och landets bästa loppisar.

Text: Petter Eklund. Foto: Peter Westrup

Det finns många vackra landskap, men Österlen är suveränt vackert, säger Johny Samuelsson. Vi står vid Måns Nils Torg i Borrby. Här driver Johny en loppis och ett litet kafé. Det växer vindruvor i taket över prylborden. Han prisar landskapet som om det vore ett verk av en berömd landskapsmålare.

Österlen

– Österlen har den gula perioden med rapsen i början av sommaren, sedan den röda tiden med vallmon, de gröna åkrarna och så den beige perioden då sädesfälten mognar. Till det blå himmel och havet, säger han drömmande.

Österlen är känt för sina böljande fält och vita stränder. Havet är aldrig långt borta. Det är ändå ljuset som är det viktigaste – ett mättat, sydländskt skimmer som reflekteras från havet och laddar landskapets färger.

Johny flyttade hit för att komma närmare havet och kontinenten. Nu försöker han få lite mer fart på Borrby också om vintrarna. Österlen är somrarnas landskap – och nördarnas: de odlar, målar och skriver, gör hembakta pizzor, surfar, blåser glas, odlar svartrötter och bygger möbler. ”Det får ni inte missa”, är en vanlig kommentar på Österlen. Överallt pågår något spännande och udda. Det är skyltarnas landskap. Sväng in!

Äventyret börjar på avtagsvägarna: konst, hemkörd glass, kaffe och loppis, loppis, loppis, överallt, från skräp till antikviteter.

Loppisar längs Österlen

Sveriges Provence

Men var börjar och slutar Österlen? Utanför Ystad står en skylt: Porten till Österlen. Skåningar hummar lite åt den. ”Inte riktigt ännu, va?” I norr har Kristianstads flygplats döpts till Kristianstad Österlen Airport. Det känns också en smula på gränsen. Men däremellan ligger det, ”Sveriges Provence”, från Brösarp i norr till Hammars backar i söder – ett rike av stränder, fält och förvånande mycket skog i de norra delarna. Det var inte förrän på 1920-talet som Österlen blev en plats att semestra på. Namnet uppfanns av en lokalredaktör i Simrishamn, John Osterman, som skrev den första turistbroschyren om trakten 1929. Målarprinsen Prins Eugen upptäckte Österlen på 1930-talet och hans landskapsmåleri härifrån bidrog till att locka turister och badgäster. I dag är det kändistätt: Mandelmanns, Ulf Lundell, skådisar, musiker, författare och konstnärer. En bra väg in är Östra kustvägen från Ystad.

När du möter böljande strandvallar, kossor och himmel vet du att du är framme. Stanna till. Leif Larsson säljer frukt, bär och grönsaker vid vägkanten. Han är som en vänlig portvakt till landskapet. Leif har sålt frukt här i 25 år. ”Vi ska köra en säsong till.” Han har rest världen runt och byggt Tetra Pak-maskiner, men flyttade till Thailand vid pensionen. Varje sommar kommer de hem för att driva grönsaksståndet. Bilar stannar hela tiden. ”Två hallon, en jordgubbe, tack”. Med en påse bigarråer i nypan drar du vidare.

Ales stenar på Österlen

Ett stilla tempo

Österlen har sina turistmagneter: Sandhammaren med den vita oändliga stranden, nationalparken Stenshuvud, Kivik Art Centre, Kåseberga och Ale Stenar. Simrishamn med de söta gatorna och folkliv i hamnen. Vilken semester vill du ha? Strandhäng, vandra på Skåneleden, surfa vid Gislövshammar? I juli fylls Österlen med turister så räkna med trängsel på de kändaste platserna. Bloggar och Instagram-tips styr trafiken. De utländska besökarna ökar för varje år. Framåt dagen kan det bli trafikstockning. Ett tips är att dra ner på tempot, res långsamt och hitta egna vägar.

Campingplatser längs Österlen

Sortera:
Kartvy
Annonser