Camping.se använder cookies för statistik, marknadsföringsändamål och för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Här kan du läsa mer om hur vi hanterar cookies.

OK
Foto: Mickan Palmqvist
Erbjudande Från

Kallsupar, gummidoft och tårar

För många är semester en chans till avkoppling. För andra tid för fysisk träning. Att springa, cykla eller simma långlopp är populärare än någonsin och den största utmaningen är en svensk klassiker. Vi drog till Vansbro i början av juli för att ta pulsen på Vansbrosimningen, en av de fyra deltävlingarna.

Huuur mååånga simmar Vansbro för första gången? Huuur många går i mååål med en svensk klassiker? Och huuuuur många gör sin första deltävling här i Vansbro? Speakerrösten på startområdet både peppar och skrämmer 400 av de 9 000 som anmält sig till årets lopp och som ligger uppradade i vattnet i en av dagens första startgrupper. På land blandas doften av sololja och gummi från förväntansfulla simmare som snor på sig sina våtdräkter. När startskottet går är det fullt kaos i vattnet när crawltag möter bensparkar och ett stim av färggranna badmössor synkroniserat rör sig framåt längs banan.
– Det är bara att slänga sig i och tvinga sig att köra, hur kallt och rörigt det än är istarten, förklarar Daniel Mizera från Kalmar, som tillsammans med brorsan Patrik simmar loppet för andra gången.

Årets upplaga är den 63:e av Vansbrosimningen och förutsättningarna kunde inte vara bättre. 27 grader i luften och nästan 19 grader i vattnet. Simtävlingen är inte bara en folkfest både i vattnet och på land utan också en av fyra deltävlingar i prestigefyllda en svensk klassiker. En tradition som årligen genomförs av tusentals motionärer och avverkats av över 32 000 personer.
– Folk tror att klassikern är en svennebanan-grej och lätt att klara av eftersom så många gör den, men det är riktigt tuffa lopp och alla kräver mycket träning, säger Daniel Mizera.
Förutom Vansbrosimningen ingår Vasaloppet, Vätternrundan och Lidingöloppet. Totalt 3 kilometer simning, 9 mil skidåkning, 30 mil cykling och 3 mil löpning. Brödraparet från Kalmar gör sin andra klassiker och Patrik Mizera är extra taggad inför årets upplaga.
– Förra året var ingen höjdare. Först blev Vansbro nedkortat eftersom det bara var 14 grader i vattnet och sedan fick brorsan halsfluss och var tvungen att ställa in Lidingöloppet, så i år blir första gången vi gör hela
klassikern tillsammans.

Foto: Mickan PalmqvistVansbrosimmet, bröderna Mizera

Inför årets simäventyr har det blivit hundratals träningstimmar i den lokala simhallen, eller för Daniel, som bor 300 meter från en sjö strax utanför Falun, i öppet vatten. Ändå går det nästan att ta på stämningen när bröderna drar på sig sina våtdräkter före starten.
– Jag blir alltid mer nervös inför korta lopp eftersom man ligger på hög puls under hela sträckan. I de långa
loppen handlar det mer om att hitta sin takt och det går att ligga i lugnare tempo delar av sträckan. Men
med simning är det full fart från start till mål, säger Daniel Mizera.
1001, 1002, 1003, 1004, 1005, 1006. Ett knep för att koncentrera sig på simningen och inte på hur tufft det är eller hur många som trängs i vattnet är att räkna simtagen och ta ett armtag i taget. Loppet inleds med
två kilometer medströms i Vanån följt av en kilometer motströms i Västerdalälven. Förutom Patrik och Daniel Mizera simmar celebriteter som danska kronprins Frederik och paralympiern Anders Olsson årets lopp. För Daniel Mizera är tankarna under loppet dock varken på att räkna simtag eller på vem
han simmar om längs banan.
– Jag vill slå brorsan, det är det som gäller. Sen siktar jag på en bra tid också. Under 50
minuter vill jag simma på och lyckas jag komma under 45 minuter blir jag riktigt glad.
Både Patrik och Daniel är rätt typiska deltagare i en svensk klassiker. Träningsintresserade,
strax över 30, med ett nyfunnet intresse och en stark motivation.För några år sedan hade de aldrig trott att de skulle lägga så mycket tid och träning på sitt intressesom de gör, men numera är det flera träningspass i veckan som gäller och de nyfrälsta träningsentusiasterna är en del av en folkrörelse som bara växer och växer.

I målområdet har det under dagen varit stor dramatik. När första startgruppen, med elitsimmare, gick i mål för ett par timmar sedan fick målfoto skilja ettan från tvåan. Till slut blev det för första gången i loppets historia delad seger mellan Anton Björck-Treuscher och Simon Wanna och i damklassen tog Ellen Olsson hem loppet för andra året i rad. För bröderna Mizera tickar klockan upp mot 45 minuter när en välbekant röd badmössa med startnummer 5 807 närmar sig mål. När Daniel Mizeras slår handen i
målplankan har hans perfekta crawl tagit honom en bra bit under sitt mål på 50 minuter. 44.04.03 visar klockan, vilket kom att räcka till en placering som 212:a i tävlingen.
– Vilket lopp!, utbrister han omtumlat efter målgången.
– Första 500 metrarna kändes som att de gick på tre minuter och jag var hur pigg som helst ända fram tills sista 200. Då såg jag på klockan att jag var nära min måltid och körde helt slut på mig. Ju närmare gråten man tar sig desto bättre har man presterat, och på slutet var det nära både gråten och att jag ville spy så trött var jag.

Foto: Anna Wahlgren
Målgång Vansbrosimmet
För tävlingen mellan bröderna behövs ingen målkamera för att avgöra vem som var snabbast i vattnet. Drygt 10 minuter efter Daniel paddlar Patrik Mizera i mål. Lite besviken över att ha missat sitt mål på 55 minuter, men ändå nöjd med loppet. Medaljer träs kring halsen och en varm dusch väntar för bröderna. Innan de lämnar målområdet passar Patrik Mizera en gliring till brorsan om att han minsann ska ha revansch när de tävlar i Iron Man i Kalmar senare under sommaren.
– Brorsan vann idag, så är det alltid. Han är snabb i vattnet, men vi får se vem som är snabbast på cykeln i Kalmar i augusti. Det får vi.
Daniel är snabb med sin replik.
– Den tävlingen börjar med simning, så vi får se vem som är först ur vattnet.

En svensk klassiker

Tips! Boende för en lyckad klassiker


Vasaloppet

Mora Camping, Mora
Moralife Åmåsängsgården, Mora

Vätternrundan
Vadstena Camping, Vadstena
Glyttinge Camping, Linköping

Vansbrosimmet
Vansbro Camping, Vansbro
Malungs Camping, Malung

Lidingöloppet
Citycampstockholm, Stockholm
Stockholm Swecamp Flottsbro, Huddinge

Bröderna Mizera om de övriga loppen i en svensk klassiker


Vasaloppet
– Absolut den tuffaste delen. Det är slitsamt, det är jobbigt, men roligt med
alla människor som hejar på. De säger att det är utförs hela vägen från Sälen till
Mora, men det kändes mest som uppförsbacke. Jag var nära att somna på skidorna och grät av ansträngning flera gånger under loppet.

Vätternrundan
– Det var Patriks första tävling, och han klantade till det rejält genom att
inte få i sig någon energi de första 10 milen. Så när vi kom till Jönköping gick han in i väggen helt. Han satt med tom blick och bara trampade på. Vi cyklade runt på 14 timmar första gången och det kändes som att det aldrig skulle ta slut.

Lidingöloppet
– Jädrigt backigt. Vi är från Kalmar och där är det helt platt så jag hade inte sprungit i backar alls tidigare. Så det blev ett tufft lopp. Däremot är snacket om Abborrbacken, som ska vara den värsta, lite överdrivet. Men loppet är långt och tufft, ja nästan lika illa som Vasaloppet.

Annonser
Tipsa en vän