Camping.se använder cookies för statistik, marknadsföringsändamål och för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Här kan du läsa mer om hur vi hanterar cookies.

OK
Hjo Trästad Foto: Anna Lindqvist
Erbjudande Från

En pärla vid Vättern

Hjo är en liten charmig stad vid Vätterns strand med omkring 9 000 invånare. Mest känd är staden för den välbevarade stadskärnan. Eller kommer det på andra plats, efter dess fyndiga slogan ”I love Hjo”?

Hur som helst, i centrum står månghundraåriga trähus bevarade längs vackra kullerstensgator. I stadsparken hålls andra helgen i juli den populära SLÖJDMÄSSAN – en av de största hantverksmässorna i Skandinavien. Nästan 300 utställare visar hantverk, både i gammal och i modern form. Vi kan också rekommendera ett dopp i Vättern från GULDKROKSBADET mitt i Hjo hamn. Här finns både tempererade pooler och strand vid Vättern. Prova att hyra en av de underbara badhytterna som arkitekt Lars Kellman ritade 1913. Drygt hundra år senare står de fortfarande kvar, en av Hjos mest kända och karaktäristiska stadsbilder. Känner du för lite mer action kan du jazza ut på Vättern ombord på ångaren Trafik. ÅNGBÅTSJAZZEN på den gamla ångaren från 1892 har under många år dragit folk som vill njuta en härlig runda på sjön till sköna jazztoner. Det är tradition att ta med egen picknick-korg. Äventyr för hela familjen hittar ni på BISONFARMEN i Gate, strax söder om Hjo. Här kan ni åka på bisonsafari i prärievagn bland de omkring 135 ståtliga (och stora) djuren. På farmen finns även Café Buffalo att koppla av vid. Den designintresserade bör inte missa att sommaren 2015 öppnar en utställning om hjobördige teckningslärarinnan Estrid Ericson, grundaren av SVENSKT TENN. 1924 öppnade hon den legendariska butiken på Smålandsgatan i Stockholm. 1932 beställer hon sina första möbler från den välkände österrikiske arkitekten Josef Frank och ett samarbete som kan klassas som ett av designhistoriens mest lyckade inleds.

Mer om Hjo

Campingplats nära Hjo
Breviks Camping & Ställplats

Svalka er här: Passa på att smaka på den lokaltillverkade Österhagen Glass som säljs på glasscaféet Gula Paviljongen vid Hjoån – naturreservatet mitt
i stan. Glassen är gjord på ekologisk grädde, ekologiskt socker och ekologiska ägg.

Annonser
Tipsa en vän