Camping.se använder cookies för statistik, marknadsföringsändamål och för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Här kan du läsa mer om hur vi hanterar cookies.

OK
Stenshuvud på Österlen, foto: Visitskane
Erbjudande Från

Kulturcrusing på Österlen

Få ställen i Sverige kan mäta sig med Österlen när det kommer till antal konstnärer per capita. Här bor allt från filmskådisar och musiker till målare och keramiker. Och det kan man förstå – inspirationen flödar över – Österlen är bedövande vackert. Här får du uppleva det oskånskt böljande landskapet vid Brösarps backar och de till synes oändliga sandstränderna i hanöbukten.

Vid påsk varje år är det konstvandring här och områdets året runt-boende konstnärer öppnar sina ateljéer och verkstäder för allmänheten. Det handlar om i runda slängar 100 olika konstnärer och karta med alla deltagare finns att ladda ner på www.oskg.nu.

Men även om du inte kommer hit under påsken finns mycket kultur att ta del av resterande året. På sommaren lockar förstås stränderna men beta av dem under förmiddagen så har ni resten av dagen över till att åka runt. Ett ”måste” ser ni med största sannolikhet från stranden – det 97 meter höga Stenshuvud. Högst upp på denna nationalpark finns lämningar av en fornborg och på området finns dessutom ett naturrum
med all info du kan tänkas behöva om Stenshuvuds geologi, flora, fauna och kulturhistoria.

Lite längre norrut längs kusten hittar du
Ale stenar – en så kallad skeppssättning. Denna består av 59 fem ton tunga stenar resta på en slätt 32 meter över havet. En nästan magisk plats. Om dessa stenar restes någon gång mellan 400 och 900 e. Kr. är borgen Glimmingehus yngre. Uppförd av den danske riddaren Jens Holgersen Ulfstand
1499 är den ett spännande besöksmål. Guidade turer går så gott som varje dag.
Missa inte heller att besöka den vackra kyrkogården vid Rävlunda kyrka. Här
ligger bland andra författaren Fritjof Nilsson Piraten begraven. Hans gravsten har Sveriges kanske underfundigaste inskription. ”Här under är askan av en man som hade vanan att skjuta allt till morgondagen. Dock bättrades han på sitt yttersta och dog verkligen den 31 januari 1972.”

Campingplatser på Österlen

Mer om Österlen

Mysiga ställen att äta på:
Buhres Fisk i Kivik och Ahls fiskrökeri i Kåseberga.

Fiskrökerier med trevliga butiker.
Bageriet, konditoriet och cafét Olof Viktors i Ingelstorp är värt ett stopp samt Franskans Creperie i Rörum.

Annonser
Tipsa en vän