Camping.se använder cookies för statistik, marknadsföringsändamål och för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Här kan du läsa mer om hur vi hanterar cookies.

OK
Kyrkbåtar på Siljan, foto: Siljan
Erbjudande Från

Siljan

För 365 miljoner år sedan brakade en meteorit rakt ner i marken och skapade den
50 kilometer stora krater som idag kallas Siljansringen. Även om det inte är fullt lika dramatiskt här varje dag så finns det mycket att upptäcka runt sjön i hjärtat av Dalarna.

Inte minst lockar den vackra naturen. Området är väl utvecklat för besökare genom många fina markerade leder – både för cykel och vandring, med varierande längd ochsvårighetsgrad. Varför inte prova den om vintrarna omåttligt populära Vasaloppsleden? Det är en speciell känsla att passera de välkända stationerna där blåbärssoppan brukar flöda.

Vill ni se hela bygden från ovan rekommenderas två storslagna utsiktsplatser: Gesundaberget, Mora och Fryksås Föbodar, Orsa. Här ifrån blickar ni ut över blånade berg och djupa sjöar. För barnfamiljen, som inte är hågade att ge sig ut på vandring, finns andra alternativ i området. Ett säkert kort är bad och skoj på Leksand Sommarland vid Siljans strand. För er som söker lite mer lugn rekommenderas Tomteland. Ett sagoland som ligger djupt inbäddat i skogarna intill Gesundabergets fot, strax utanför Mora. 

Ett måste för den hyfsat kulturmedvetne medborgaren är att besöka Zornmuseet och Zorngården i Mora. Här kan du uppleva ett stycke svensk konsthistoria genom att kika in i konstnären Anders Zorn och hans hustru Emmas hem. Ta en guidad tur eller beundra museet med olika verk i bild och form. Gotta er efteråt med en fika på det nyöppnade Café Zorn. Annan svensk kulturhistoria hittar ni i Nusnäs, en mil från Mora. Här tillverkas nämligen Dalahästen. Se hur skickliga hantverkare skapar den säregna träskulpturen och lär dig allt om dess historia.

Campingplatser runt Siljan

Mer om Siljan

Några shoppingtips: I bygden finns mycket god lokalproducerad mat både på restauranger och i butiker. Några tips: Smidgårdens café, Fryksås, Björgårdens Syltmakeri, Rättviks tunnbrödsbageri och Restaurang Bruntegården, Rättvik.

Annonser
Tipsa en vän