Camping.se använder cookies för statistik, marknadsföringsändamål och för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Här kan du läsa mer om hur vi hanterar cookies.

OK
Erbjudande Från

En historisk resa runt Siljan

Vill ni göra en historisk resa i sommar så finns det inte mycket som slår vackra Siljan i Dalarna. Följ med på ett geologiskt äventyr med rik kulturhistoria, storslagen natur och pulshöjande aktiviteter runt varje fäbodsknut.

Text: Joel Linde Foto: Johner

Bilvägen runt Siljan är knappa 12 mil, och det är mer än nog för den som tar sig tid att stanna till för att ta del av alla sevärdheter och upplevelser som omgärdar sjön. För er som gärna cyklar finns många passande dagsturer, exempelvis Dalhalla-rundan eller Orsasjön runt. Då Siljan i norr binds samman med Orsasjön bildar det en perfekt etapp, där övernattning i historiskt viktiga Mora som ligger mitt emellan de båda sjöarna blir ett givet val.

Men vi kommer dit.

Fäbodar och hembygdsgårdar

Vi inleder vår resa i söder, vid Dalälvens utlopp från Siljan, i Leksands kommun. Där bor ni centralt och bekvämt på Leksand Strand Camping. I och omkring Leksand finns otaliga fäbodar och välbevarade gårdar som ger en omedelbar tidsresa innan ni ens klivit över tröskeln. Alfvéngården och de små byarna Hälla, Berg, Tibble, Ullvi, Rönnäs, Romma samt Djura hembygdsgård är några exempel. På vissa gårdar, exempelvis Olsnäsgården och Rältagården, kan ni kombinera er tidsresa med lunch. Andra fina lunchalternativ i staden är Trägår’n Bar & Grill och Kaffemagasinet.

Att upptäcka kring Siljan
Foto: Uppifrån, Visit Dalarna, Johner, Visit Dalarna

Fäbodar har använts i fjällandskapen i uppemot 500 år för att under sommarmånaderna låta boskapen beta på nya marker, långt från deras permanenta hem. Samtidigt bedrev man gårdsbruk och producerade livsmedel som förvarades i en av de många byggnaderna. En fäbod är inte en enskild bod utan benämningen på hela samlingen byggnader på platsen. Boden består av flera mindre byggnader, med olika funktioner.

Gammalt och nytt

Utmed Dalälven just söder om Leksand ligger byn Insjön, som kan stoltsera med ett stort stycke Sverige-historia. Det var nämligen här Clas Ohlson öppnade sin första butik 1918. Idag är den ett museum där många av hans första projekt finns samlade. I samma ort ligger också BK´s Gammalt & nytt, en 500 kvadratmeter stor second hand-butik där ni kan förvänta er att finna även sånt ni inte har förväntat er.

Från Leksand, via väg W 920, når ni den genuina dala-byn Tällberg, eller Thaellebaerghe som det skrevs på 1400-talet, i östra delen av sjön. Från början en enkel bondby med särdeles vacker utsikt – nu ett givet mål för den som vill uppleva de välbevarade träkåkarna och sällsynt vackra solnedgångar. För den som söker lite guldkant finns spa och fina restauranger i Tällberg.

Paddla på Siljan
Foto: iStock

Liten ort med stort eko

Några kilometer norrut längsmed Siljans östra strand leder Enån in genom Rättvik, fram till Rättviks Camping med alla typer av boendealternativ och massvis av aktiviteter inom området. Rättvik upplever ni bäst genom att paddla kajak på nämnda å, genom staden på väg ut mot Siljan, och göra stopp där det lockar som mest. Lunch på Bella Pizza vars ägare Josef Hakimi har vunnit Nordiska mästerskapen i pizzabak, rekommenderas. Inte långt därifrån, på restaurang Bosporen, kan ni också testa den omtalade knäckebrödspizzan. Bistro Apan i Vikarbyn strax utanför Rättvik är ett populärt middagsalternativ – även för de fyrbenta gästerna – som erbjuder allt från långkok till smårätter att dela.

Trots sin modesta storlek har Rättvik fått stor internationell uppmärksamhet för två olika evenemang. Den ena är bilträffen Classic car week, som samlar tusentals bilfantaster varje år. Den andra är det 400 meter långa och 55 meter djupa kalkstensbrottet som fått namnet Dalhalla. Dalhalla är också en del av den så kallade geoparken, som är ett samarbete mellan kommunerna runt Siljan, skapad för att främja hållbar tillväxt genom att koordinera vissa utvalda besöksmål. Styggforsen och Skålberget är andra närliggande platser som också ingår i geoparken. I Rättvik hittar du även Rättviksbacken som vintertid bjuder på vita pister perfekta för barnfamiljen med mindre barn. Men missa inte att besöka backen även sommartid då man där kan testa på sommarrodel. Rolig aktivitet för både stora och små.

sommarrodel i Rättviksbacken
Foto: Visit Dalarna. Testa på sommarrodel i Rättviksbacken. Ger garanterat pirr i magen för både stora och små.

Dalahästens födelseort

På er väg mot Mora och norra Siljan finns ett historiskt stopp som överträffas av få platser när det kommer till svensk kulturhistoria. I den lilla byn Nusnäs på östra sidan av sjön pågår nämligen än idag tillverkningen av dalahästar, så som har gjorts sedan 1700-talet då skogsarbetarna satt i sina timmerkojor och karvade fram dem ur grovhuggna trästycken. Vill ni få med er det mest äkta av täljdon för egna smiden gör ni det bäst i Östnor strax väster om Mora. Byn blev nämligen under sent 1800-tal grogrunden för det som med åren skulle komma att benämnas som Moraknivar.

I gamla storheters fotspår

Så nu är vi då tillbaka i Mora, mellan Siljan och Orsasjön. Staden är naturligtvis starkt förknippat med Vasaloppet, och även om skidorna är undanlagda kan den historiska leden, som i sig är ett eget naturreservat, upplevas lika väl under sommaren. På den naturligt namngivna Vasagatan mitt i Mora kan ni starta er vandring västerut mot Sälen så långt ni orkar, och samtidigt passa på att se Vasastatyn från 1903 av Morasonen Anders Zorn som även han har satt tydlig prägel på staden. För den som är lika intresserad av att traska i Zorns fotspår finns bland annat Zorngården, Zornmuséet och White Guide-listade Cafe Zorn, beläget i makarna Zorns gamla stall.

Zorngården
Foto: iStock. Besök Dala-konstnären Anders Zorns gamla hem i Mora. En intressant inblick i svensk konsthistoria. (Guidade turer måste bokas i förväg).

Campingplatsen Mora Parken ligger utmed Vasaloppsspåret och är en perfekt plats för er som vill vandra i Vasas skidspår. Via Länsstyrelsen finner ni detaljerade kartor över leden och reservatet. På stadens andra camping, Åmåsängsgården, finner ni Restaurang Seaside med a la carte-many och stenugnsbakade pizzor.

Magi och geologi

När ni fortsätter söderut från Mora finns en plats som drar många barnfamiljers blickar till sig. Vinter som sommar – i Tomteland är magin lika fängslande året runt med de trolska skogarna och taktkänsliga skådespelen. I samma ort, Gesunda, kan ni också besöka ytterligare delar av geoparken. Promenera förslagsvis den två kilometer långa stigningen uppför Gesundaberget, till toppen på över 500 meters höjd, och belönas med en häpnadsväckande utsikt över Siljan. Under stigningen kommer ni upptäcka spår från meteoritnedslaget som bildade hela Siljansringen för cirka 365 miljoner år sedan. I bergets toppstuga unnar ni er förslagsvis en lunch på uteserveringen som fått tre stjärnor i Michelin Greenguide. Gesundaberget har också välpreparerade downhill-banor för cykel. Ta mer era egna eller hyr lägligt precis vid bergets fot.

Vi närmar oss full cirkel. Och kan det finnas ett bättre sätt att avrunda en upptäcktsfärd genom Dalarna än ett besök vid en klassisk, faluröd fäbod? Skallskog ligger en dryg mil utanför Leksand och drivs fortfarande delvis på traditionellt sätt. Korna är av gamla lantraser och av deras mjölk produceras mat som säljs i bodarna. En sillmiddag här, med klassiskt tunnbröd från bodens vedeldade ugn, kommer garanterat att vara en värdig avslutning på er färd runt historiska Siljan.

Psst! Råkar du passera Dalarna under midsommarhelgen är det ett måste att besöka ett midsommarfirande. Gropen i Leksand, Rättviks Gammelgård och Orsa Hembygdsgård bjuder alla på gemytligt firande i traditionell tappning med folkdräkter, knätofsar och fioler.
 

Mat och dryck

Skallskog fäbod, Leksand
Fryksås Gestgiveri, Orsa
Bistro Apan, Vikarbyn
Tällbergsgårdens restaurang – Johanssons, Tällberg
Solgårdskrogen, Rättvik

Campingplatser kring Siljan

Sortera:
Kartvy
Annonser